keskiviikko 21. elokuuta 2019

Herrojen Kosulanniemi

Illansuussa tiistaina 14.8.2019 saimme nauttia harvinaista herkkua. Varkauden Oppaat ry lahjoitti 90-vuotiaan Varkauden kunniaksi meille kaikille "Herrojen Kosulanniemi" kävelykierroksen. Oppaanamme oli Varkauden Museonystävät ry:stäkin tuttu Katriina Nieminen.


Aurinkoinen kävelykierros alkoi klo. 18.00 Kirkon parkkipaikalta, jonne kerääntyikin yli satapäinen joukko Vanhasta Varkaudesta ja varsinkin Kosulanniemestä kiinnostuneita. Katriinan johdattelemana letkamme suunnisti tenniskentän kautta kohti Kosulanniemen saunaa.





Saunan tuntumassa sijaitseva Rantala oli seuraava kohteemme.
Rantalan vaiheet ovat olleetkin mitä moninaisemmat ja siinä on ollut vuosien saatossa näkyvissä kolmen eri arkkitehdin kädenjälki.



Untolan ja Jukolan jälkeen matka jatkui Komminselän rannalle, jossa sijaitsevat arkkitehti A. H. Gunnar Aspelinin suunnittelemat virkamiestalot ja rivitaloalueen ainoaksi jäänyt rivitalo.

Kosulanniemen kävlykierros oli menestys ja jatkoa on toivottu. Ehkä ensi kesänä taas saamme nauttia Kosulanniemen rikkaasta historiasta uuden kävelykierroksen muodossa.

Mikäli Kosulanniemi ja Varkauden monikerroksinen teollisuuteen kytkeytyvä rakennuskanta kiinnostaa, voit tutustua siihen myös kirjallisuuden kautta.




MInullekin hyvänä matkaoppaana Varkauden rakennettuun historiaan on toiminut Hanna-Kaisa Melarannan toimittama "Matkaopas Varkauden teollisin ympäristöihin".
Kirja on juuri ilmestynyt ja omansa voi hankkia Varkauden museoiden MuseoPuodista.


Eloterveisin Tytti 

(Kuvat: Varkauden museot)



3 kommenttia:

  1. Loistava kuvakertomus Herrojen Kosulanniemestä päiväkirjaani 14.8.2019, koska minäkin olin mukana. Hanna-Kaisa Melarannan - Matkaopas Varkauden teollisiin ympäristöihin on todellinen helmi retkillä Varkaudessa ja oivallinen lahja varkauslaisille Varkaudessa sekä Varkaudesta pois muuttaneille. Kiitos Varkauden museot!








    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista ja kannustavista sanoistasi. Opastus tosiaan oli loistava ja odotamme innolla, että päästään kuulemaan joskus lisää. Matkaopas Varkauden Teollisiin ympäristöihin on tosiaankin opus paikallaan ja erinomainen tietopaketti, mutta varsinkin kaunis katsella! Terveisin Tytti

      Poista