tiistai 16. huhtikuuta 2019

Terveisiä piipunjuurelta!


Varkaus ja Vanha Varkaus-alue lähti rakentumaan, kun A. Ahlström osti Varkauden tehtaat vuonna 1909 ja alkoi kehittämään alueelle puunjalostusteollisuutta. Voimakanavan varrelle rakennettiin voima-asema, jonka rakennuksista kellotorni, puuhiomo ja happotorni yhä edelleenkin hallitsevat näkymää Ahlströminkadun varrella. Tehtaat ja Vanha Varkaus-alue rakentui Ahlströminkadun ja silloisen Kuopiontien varteen. Ahlströminkatua pääsi nykyiselle Savontielle, joka oli silloin se suuri maantie, joka johti Kuopioon.

1900-luvun alussa asuinrakennukset rakennettiin hierarkkisessa järjestyksessä, eli eri yhteiskuntaluokat olivat omilla alueillaan. Ihan lähimmäksi tehdasta Ahlströminkadun varteen rakennettiin virkamiehille Tienkorvat, Tienhaarat ja Tienvarret. Vanhan Varkauden ytimeen nousi Tehtaan koulu vuonna 1924, jonka takana asuivat työläiset Niittylöissä ja Korpeloissa, sekä monissa muissa nyt jo puretuissa rakennuksissa. Kosulanniemen huvila-alueella asui tehtaan ylin johto. Kosulanniemeen rakennettiin tehtaanjohtajalle myös Rantala niminen huvila, joka yhä tänäkin päivänä on paikallaan.

Kaikista näistä rakennusten ja ympäristön kokemista muutoksista huolimatta, alueella sekä sen rakennuksissa on paljon 1900-luvun tunnelmaa ja ulkonäköä.  Vanha Varkaus yhtenäisenä kokonaisuutena muodostaa sen, mikä tekee tästä alueesta viehättävän.
Varkauden museoilla on yksi Suomen suurimpia kuva-arkistoja. Arkisto pitää sisällään noin miljoona kuvaa, joista on julkaistu digitoituna lähes 14 000 kappaletta. Näihin voit tutustua osoitteesta piipunjuurella.fi

Terveisin
Hilkka Lehtimaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti