torstai 14. maaliskuuta 2019

Mitä on Vanha Varkaus?


Vanha Varkaus on enemmän kuin fyysinen paikka tai jonkin menneen aikakauden jälki historiassa.

Talot ja asuinalueet kertovat omia tarinoitaan. Vanha Varkaus ja kaupunki yleensäkin on mielikuvitusta ruokkiva aikakausien kerrostuma. On Ahlstömiä, Gullichseniä, Kekkosen vierailuja ja Glöerseniä.

Kertomuksia rapuja kellarissa keittäneistä piioista, pehtooreista, puutarhureista, päiväksi puretuista rakennustelineistä ja puhtaaksi kuuratuista koivunkyljistä ja kumpaakin listaa voisi jatkaa vaikka kuinka kauan.

Myös rakennuksiin on pakattuna suuri määrä kirjoittamatonta historiaa, muistoja ja tavallisten ihmisten tarinoita.

Omankin talomme pihapiirissä on aikanaan ollut suurehko oravanpyörä, siis sellainen jossa oli ihan oikeita oraviakin, nykyään sanaa taidetaan käyttää vähän toisessa merkityksessä.

Kerran pihaamme tuli vanhempi ruotsinkielinen pariskunta ihmettelemään pihallamme kasvavaa suurta tammea. Tuona päivänä meille selvisi ettei pihapuummekaan ollut paljasjalkainen varkautelainen vaan muualta muuttanut, kuten mekin. Pariskunnan mies oli lapsena asunut talossamme ja tuon tammen porvoon saaristosta kaupunkiin tuonut ja omin käsin sen pihaamme istuttanut.

Vanha Varkaus on mielentila, rakennukset ja asuinalueet on pakattu täyteen kertomuksia jotka laittavat mielikuvituksen laukkaamaan. Minkähänlaista on ihmisen elämä ollut Varkaudessa omakotiaatteen alkuaikoina? Ja minkälaisia illanistujaisia on pidetty kieltolain aikaan päiviönsaaren salakapakassa?

Varkaudessa järjestetään vuosittain tarinoiden Taulumäki tapahtuma, se sopii tänne hyvin.
Varkaus on tarinoiden kaupunki pitkälti hyvin säilyneen kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuskantansa vuoksi.

Terveisin
Teemu Paananen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti